woensdag 24 augustus 2011

Vuelta 2011: Nederlands hoop


Vuelta 2011, dag 5 op een constant stijgend of weer dalend parcours in het zonnige Spanje.
Verschillende aanvallen lieten het peloton niet wandelen en dat kwam Joaquin Rodriguez goed uit: zoals op vele korte, steile aankomsten met een gebrek aan Gilberts reed hij naar het hoogste treetje van het podium in Valdepeñas de Jaén.
Wout Poels overwon de hoop als tweede ondanks een lekke band vlak voor het pak deze toeristische route zou nemen!
Bauke Mollema nam eveneens sportief revanche op de voorbije Tour en eindigde als het ware simultaan achter een katusha-renner op de vierde plek.

De klassementsrenners deden niet heel veel voor elkaar onder vandaag, achter Rodriguez (ook niet uit te vlakken voor het podium) , Poels, Moreno en Mollema zaten Scarponi en Zubeldia: zou hij? (8 seconden), Nibali, Menchov (11) en Wiggins verloor met onder andere Brajkovic 20 tellen.

De etappe van morgen leidt naar Cordoba en is vrijwel vlak, op een interessante klim én afdaling in de finale na die vast weer wat sprinters zullen vervloeken en wat punchers uit de tent lokken.

Cordoba is ook voor de toerist een aanbeveling met een historisch centrum dat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.
Je vindt hier de kathedraal Mezquita dé Cordoba: een bijzondere mix tussen een moskee en een kerkgebouw doordat de Moren deze bouwden op de plaats waar eens een andere kathedraal stond. Het was destijds de grootste moskee na Mekka.
De Christenen heroverden dit luttele eeuwen later en besloten om dan weer een aantal eeuwen later een deel van deze grote moskee te verbouwen tot kathedraal.















Verder heeft deze stad een brug uit de Romeinse tijd, het kasteel Alcazar de los Reyes Católicos met prachtige tuinen, een oude Joodse wijk met daarin één van de drie overgebleven synagogen in Spanje en de ruïnes van de paleisstad van de Islamitische heerser Abd Al-Rahman III

Luis León Sanchez, Bauke Mollema en de zijnen kunnen zich aansterken met de Cordobaanse Rabo del Toro: een stoofpot met onder meer stierenstaart! zolang deze niet is aangelengd met clenbutorol.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten