woensdag 28 november 2007

Wielerseizoen 2007 deel 4: UCI vs. ASO

Met Hein Verbruggen/ Pat McQuaid is de UCI bezig aan een (soort van) poging tot het slopen van de wielersport, maar (met name de ASO) andere organisaties hebben echter ook een aandeel in deze.

In 2004 kwam het plan om de grootste wielerploegen met de beste renners om een prestigieus klassement te laten strijden.
Een vervanger van de oude wereldbeker in de vorm van een klassement dat buiten eendaagse klassiekers ook meerdaagse koersen bevat.
Dat was op zich een leuke opzet wat op zich ook naast de wereldbeker gehouden had kunnen worden.

Maar Hein Verbruggen drong deze opzet veel te hard door aan de andere wedstrijdorganisaties en de "protour"ploegen die nu verplicht zijn overal te starten.
Iedereen moest meteen in het gelid lopen voor de ambitieuze plannen van de UCI-voorzitter, terwijl sommige ploegen in bepaalde wedstrijden niets te zoeken hebben en de andere organisaties wat meer "wildcards" aan ploegen uit eigen land/streek wilden geven.

In 2006 waren Liberty Seguros en Phonak uit de pro-tour verdwenen en dat Astana en Unibet de lege plekken mochten opvullen schoot vooral de organisatie van de Tour de France: de ASO in het verkeerde keelgat, ze wilden wat meer fransozen uitnodigen, niet dat die extra ploegen iets toe zouden voegen,maar goed, ze hadden daarmee wel een punt.
Het was echter reden tot een kinderachtige strijd tussen hen en de UCI.

De ASO besloot Unibet niet toe te laten tot Parijs - Nice, waarop de UCI gelijk antwoordde met een boycot van deze koers, waarop de UCI terugkaatste met de dreigementen dat iedere protourploeg die Parijs - Nice zou weigeren dan ook gelijk in geen enkele door de ASO georganiseerde wedstrijd mocht starten..

Unibet als speelbal

















Één van de grootste slachtoffers van de vete tussen UCI en de organisatoren van de drie grote ronden wordt dus Unibet.
Deze besluiten Unibet uit al hun wedstrijden te weren, onder de noemer dat Unibet een kansspel is en daar mag geen reclame voor worden gemaakt.
Waarbij (onder andere) de ASO dan vlug even "vergeet" dat ze deze ploeg in het verleden al meer dan eens een wildcard hebben gegeven.

Het feit dat voorstellen om bijvoorbeeld met een andere sponsor te rijden of enkel met vraagtekens van tafel werden geveegd zei genoeg, Unibet was een speelbal geworden .
Dankzij deze spelletjes kwam het zover dat de ploeg uiteindelijk is opgeheven, dat nadat ze een rechtzaak tegen de ASO hadden verloren.

maar het spelletje (oorlogje) gaat door, Uci en ASO: beide partijen voelen zich op hun pik getrapt door elkaar en geven elkaar geen strobreed toe.

De UCI past het schema van de op sterven na dood zijnde protour voor 2008 aan: ASO-koersen worden "gedegradeerd" tot Europese koersen met 10 protourploegen en de Tour down under wordt toegevoegd.

En Mcwegkwijt dreigt vervolgens om de Franse (en Belgische als deze zich blijven inlaten met de ASO) ploeg te weigeren bij de Olympische spelen.

Dit alles zou wellicht een splitsing kunnen betekenen, wanneer ook de Ronde van Vlaanderen en andere vlaamse koersen aansluiten bij de ASO.
Een aparte kalender voor de UCI met allerlei koersen in Rusland, Australië en andere wieleruithoeken, terwijl de drie (ASO, Unipublic en RCS) hun eigen kalender voeren.

Op moment van schrijven is dergelijke nog gaande, maar een opsplitsing van en met ploegen, wedstrijden en organisatie (met alle gevolgen van dien) lijkt onvermijdelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten