vrijdag 12 oktober 2012

Terugkijken met de feiten die we nu weten.

Alle beerputten worden weer opengetrokken,  alle wielervolgers, critici en de haters zijn erbij om hun mening te ventileren.
Het jaarlijkse dopinggala valt in elk geval laat ditmaal.

Daarnaast zijn er nog steeds mensen die verbaasd kunnen zijn dat Armstrong en zijn aanhang toch niet zonder de stimulerende middelen als een machine konden koersen.

Zo goedgelovig kan ik helaas niet naar de koers kijken,  maar desondanks probeer ik altijd maar lekker van de koers te genieten en niet te denken dat de winnaar en andere toppers die op dat moment de koers maken over een jaar of wat allemaal gepakt zijn of minstens zwaar verdacht.
In sommige gevallen kan ik tijdens de koers al niet geloven dat een renner dat op de legale middelen deed (Sella in de Giro,  de wederopstanding van Landis en Ricco in 2008 om er een paar te noemen).
In andere gevallen werd ik er op geattendeerd door andere users op internetfora of de schaarse vrienden die ook wielrennen leuk vinden.

Oude gedrogeerde koeien opvissen

In 1999 tekende ik, nog min of meer kind zijnde,  al een Lance Armstrong die achter een ploegleiderswagen fietste waaruit vele armpjes staken die hem pillen en spuitjes aanreikten.
Helaas was het een vrij lelijke tekening  en heb ik deze een aantal jaren terug weggegooid.

Ook maakte ik een alternatief dopingklassement van de Tour 2000.
De renners achter Lance Armstrong eindigden in dat klassement niet op minuten en seconden achterstand, maar op doses EPO of andere middelen die ze minder hadden gebruikt.

Dat het nog eens de waarheid dicht zou benaderen had ik destijds waarschijnlijk niet door..

Dan ontdek je internet en de fora waar men ook met een dopingkritische blik naar de prestaties van de renners kijkt.
Mensen posten interessante visies  die door anderen vaak weggelachen werden, maar waarvan ik toch al zoiets had "dat zou zomaar eens waar kunnen zijn"!

Een paar van deze mooie postings uit de tijden dat we nog keken naar schier oneindige reeks van Tourzeges van "The Boss"  en de daaropvolgende aanloop naar de barstende Puertozaak.

Zo viel het in het begin van de Tour in 2005 op dat de renners van Discovery Channel door het ijs zakten tijdens een tussenrit in de Vogezen waarin plots wat harder werd gekoerst.
en user JohnDDD reageerde daar als volgt op:


Ik vind hem niet negatief klinken over zijn eigen prestaties; wel over het team natuurlijk maar ja.

Wie denkt met mij dat de ploeg van Armstrong vandaag nog niet belangrijk genoeg vond om de hematocriet naar 49 bij te stellen? 


God ik hoop maar dat Armstrong doping gebruikt en dat hij en zijn team hadden besloten pas vanaf morgen te beginnen.


Jaren later blijken de postings behoorlijk waar te zijn,  zo werd het spelletje in kamp Armstrong gewoon gespeeld.

We gaan verder met postings uit de zomer van 2005 waarin dezelfde John, met andere users, wat rake opmerkingen plaatst:

Vooral die ex-verzorgster van hem is opvallend. Schijnt een vrij vriendelijke dame te zijn.

Dingen die zij gezegd heeft zijn dat de hematocriet van Armstrong op een gegeven moment 41 was en dat ze vroeg wat hij ging doen en dat hij zei dat hij ging doen wat de anderen ook deden. Ook heeft ze gezegd dat ze eens een zak met spuiten moest dumpen voor hem.

Ik vraag me wel af hoe je EPO kunt gebruiken zonder dat men erachter komt, zeker als je 1e staat in het klassement en elke dag moet plassen.


Later ook:

Hmm nu ik over Armstrong nadenk ga ik het ook verdacht vinden. Vooral Hamilton die eerst super rijdt bij Lance en dan ook de Dauphiné wint, daarna voor CSC rijdt en ietsje minder is, maar wel goed, en daarna voor Phonak vreselijk slecht is en gaat bloeddopen.

Livingston, die super is voor Armstrong en daarna bij Telekom en Cofidis gewoon zeer matig is.

Hincapie, die het peloton leidt op de Galibier en daarna nog een minuut van het tijdsverschil affietst in de afdaling. Oh ja, in de Dauphiné was die ook niet slecht en in de klassiekers ook niet.

In de Dauphiné rijdt Armstrong nog matigjes, en moet hij bij mensen als Leipheimer blijven en kan hij Vino niet eens volgen. Daarna traint hij wat en in de tijdrit knalt hij opeens de stenen uit de straat met zijn hele team. In de ploegentijdrit is zijn hele team super. Daarna wordt zijn team verrast en komen ze nauwelijks een berg van 2e categorie over. De dag erna is het team weer super.Daarnaast werden ook vraagtekens gezet bij Quickstep en in het bijzonder Patrick Lefevre.


Lefevre heeft natuurlijk wel opvallend proteges in huis gehad die betrapt zijn of in verband zijn gebracht met doping. Musseeuw, Lotz, VDB, Virenque, ploegdokter van Mol, Garzelli.

Het zijn in ieder geval opvallende tempobeulen die rijden bij Quick Step, doen soms denken aan de tijden van Gewiss Ballan. En we weten waar die op reden in die jaren. In de Mapei tijd was met 3 man als eersten eindigen in Parijs Roubaix een mooi kunststukje, maar tegelijkertijd een prestatie waar je vraagtekens bij kan zetten.

Overigens boeit het me geen ruk wat ze gebruiken, maar zit soms wel met verbazing te kijken wat die gasten presteren. Een Tankink die na de HEW Classic van 250 Km nog even beweert dat hij zich nog best wel goed voelde. Iets wat je ook duiidelijk kon zien aan het op kop sleuren in de laatste ronde. Misschien een niet al te zware koers, maar het peleton had ook niet stilgestaan in het laatste uur voor die doorkomst
.

Met al deze verhalen in het achterhoofd  en verschillende believers die denken dat er anno 2012 minder wordt gebruikt  ben ik al benieuwd naar wat we over pakweg  7 jaar weten van de renners die nu in de top meedoen.

Zou dan bijvoorbeeld de Sky-ploeg gefileerd zijn, het erg goed presteren van Omega Pharma - Lotto vorig jaar  in tegenstelling tot dit jaar  verklaard zijn  en weten we dan waar Europcar de mosterd haalde?

Welke doping wordt er dan gebruikt, of is bijvoorbeeld dit seizoen al mee geëxperimenteerd (te denken aan gendoping).

De tijd zal het uitwijzen.
Of is de wielersport ondertussen gewoonweg een langzame dood gestorven als was het een offer aan de sporten waarin het dopinggebruik totaal onder de (gras)mat wordt geveegd?!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten