zondag 2 december 2007

Wielerseizoen 2007 deel 5: Doping

Daar kun je niet omheen, doping, schandalen, geruchten, en nog meer doping.

Je kunt de dopingperikelen gaande het seizoen in verscheidene categorieën indelen.

Zo hadden we de laffe mosterd na de maaltijd bekentenissen:

Johan Museeuw had de twijfelachtige eer om daarmee af te trappen, meer dan "ik heb in de laatste jaren van mijn carriere gepakt" kwam er niet uit.
Nog verkapter deelde Nico Mattan daarna in een interview mee:

,,Ik vond het een afgang voor Johan (Museeuw).
Hij moest eigenlijk gezegd hebben: 'Ja, ik heb epo genomen. En dan?' Johan heeft zeker niets meer gedaan dan andere renners.
In zijn periode reed zo goed als het hele peloton op epo.
Ik ook? Och, wie heeft er nog nooit een scheve schaats gereden in zijn leven?''


In het voorjaar krijgen we een heus domino effect te zien onder oud-telekom renners.
Nadat Jef d'Hont had gepubliceerd dat in de jaren '90 de doktoren royaal met de epospuit omgingen werden deze doktoren geschorst en niet veel later kwamen de eerste schapen met te warme pootjes en gewetenswroegingen.
Bert Dietz als eerste in een duits praatprogramma, Christian Henn bezwijkt een dagje later onder de bewijslast van D'hont.

We gaan meteen verder met bekentenissen van Rolf Aldag en Udo Bölts

Natuurlijk kunnen de kopstukken dan ook niet meer lang op zich laten wachten


Erik Zabel, die bijna in tranen uitbarst geeft na de bekentenis van Aldag ook maar toe en dan komt eindelijk ook monsieur 60% met de verlossende woorden die eigenlijk iedereen al "wist".

Der Jan blijft echter ontkennen.


ook een Nederlander biecht op, in de Avondetappe van Mart Smeets, nadat in de tour ook allerlei dopingschandalen elkaar opvolgden: Jans Koerts.


We hebben de oudere dopingzaken en soaps die nog niet afgehandeld zijn..

























Zo is de soap rond positive Floyd eentje die maar bleef voortduren.
De renner is al z'n geld kwijt door de rechtzaken, probeert wieleronwetende Amerikanen te overtuigen van zijn onschuld, brengt een boek uit en dan in september, 1 jaar en 2 maanden na zijn positieve nieuws wordt Floyd definitief geschrapt als tourwinnaar 2006!


Natuurlijk liep de Operaçion Puerto ook nog, maar de Spanjaarden (bang voor Valverde en talloze andere spaanse toppers in andere sporten?) houden het onderzoek tegen.

Ivan Basso kwam na talloze leugens en draaierijen toch op de proppen dat hij Fuentes bezocht, hij gaat overstag omdat hij strafvermindering kan krijgen.
Ook Michele Scarponi geeft toe en anderhalve maand later komt Jörg Jaksche met zijn verhaal

Veel meer opheldering geeft dit allemaal nog niet, maar er wordt regelmatig gespeculeerd over wie nou toch "Valv. Piti" is, maar de Spaanse bonden blijven dit nog steeds onder het kleed schuiven.

Door geruchten dat Fuentes Dokter Checcini als tussenpersoon had en druk van anderen moest onder meer Thomas Dekker zijn samenwerking met deze medicijnman stoppen.


Op het moment dat Danilo Di luca in het Roze rijdt hoest het CONI de Oil for drugszaak uit 2004 op.
Hoewel zijn openbare aanklager de zaak weer laat vallen, gaat het CONI de zaak opnieuw uitspitten.
Danilo's betrokkenheid met Dokter Santuccione, het niet tekenen van het befaamde Dopingcharter en een niet negatieve dopingtest in de giro vormden voldoende bewijs.
Di luca wordt uiteindelijk voor 3 maanden geschorst en mag zijn eerste plaats in het Protourklassement afgeven aan Cadel Evans.



Positieve gevallen















Hét overzicht van het jaar, de mannen die positief werden bevonden, waaronder ook renners die achteraf weer vrijuit gingen.

Aktza Peña: werd door z'n werkgever Euskaltel op straat gezet na een positieve test op Nandrolon in de Giro del Trentino

Alessandro Petacchi en Leonardo Piepoli testen in de giro positief op Salbutamol, maar later werden beide weer vrijgesproken, voor Ale-Jet betekende dit wel dat hij de tour opnieuw moest missen.

Ook Iban Mayo had in de Giro teveel testosteron in zijn bloed, ging ook vrijuit en kon in tegenstelling tot Petacchi wel deelnemen aan le Grande Boucle.
Maar.. ook daar werd de spanjaard achteraf positief bevonden op het zelfde mannelijke hormoon.
Hij werd geschorst, maar in oktober bleek Staal-b negatief en kan hij weer verder.

Sergiy Gonchar wordt door T-mobile ontslagen wanneer zijn bloedwaarden in de ronde van Romandié blijken af te wijken en datzelfde bloed ook in andere tests vreemde curves blijft vertonen.

Half juni komen berichten naar buiten over de zogenaamde "Men in black".
Een boevengilde dat volgens de UCI traint in het zwart om dopingcontroles te ontlopen.
al snel worden Vinokourov en Kashechkin genoemd en ook de naam "Michael Rasmussen" valt.
En dat bommetje knalde uit elkaar in de Tour.
Alaxandre Vinokourov wordt na zijn gewonnen tijdrit positief bevonden op het gebruik van bloeddoping en mag op de rustdag de tour en ook zijn wielercarriere verlaten.
Na de Tour wordt Andrei Kashechkin "out of competition" ook betrapt op het gebruik van andermans bloed.

Maar voor de Tour de France stond team Astana ook al in de dopingschijnwerpers met Eddy Mazzoleni die ook genoemd werd in de "oil for drugs"zaak met Di Luca en Matthias Kessler
was positief bevonden op testosteron in de Waalse Pijl.

Michael Rasmussen heeft de gele trui en lijkt op weg naar een spectaculaire tourzege, maar de Deen heeft in juni gelogen over zijn verblijf in mexico.
The chicken in black zat ergens in de dolomieten en rabobank besluit hem na zijn meesterlijke zege op de aubisque per direct uit de tour te zetten en te ontslaan.
Niet alleen Rasmussen zat fout in deze, want de ploegleiding van Rabobank wist ook van deze leugens.


Tussen al dit geweld werd ook antidoping betoger Cristian Moreni postief bevonden op het gebruik van Testosteron.
Hij én de hele cofidisploeg konden naar huis.

Tijdens deze tumulteuze Tour zonden de ARD en ZDF een aantal etappes niet uit toen Patrick Sinkewitz positief was bevonden op testosteron


Verder werden de volgende mannen ook positief bevonden (ook weer voornamelijk op het manneneigenhormoon dat toch wat aangevuld moest worden schijnbaar:

Marco Fertonani
(Testosteron), Björn Leukemans (Testosteron), Luca Ascani (EPO).



Pfff... wat een jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten