donderdag 6 december 2007

Wielerseizoen 2007 deel 6: Opkomst, ondergang, opkomst Team Astana

Nadat Liberty Seguros zijn handen van Team Manolo Saiz had getrokken maakte de ploeg een doorstart met wat Kazakse olieboeven die Vinokourov wel wilden steunen in de jacht op de Tourwinst in 2006.

Dat ging niet door, want bij de dopingbom die voor die tour ontplofte was ongeveer de halve Astanaploeg betrokken en dientengevolge kon de ploeg, met de tot dusver onschuldige Vinokourov naar huis.

De Kazach nam wraak in de Vuelta door op mooie wijze terug te komen van een achterstand op Alejandro Valverde en de gouden trui te winnen.


Voor 2007 werd er meer volk (dat T-mobile maar al te graag kwijt leek te willen?) waaronder Walter Godefroot (als "adviseur"), Andreas Klöden, Mattias Kessler, Eddy Mazzoleni en Paolo Savoldelli (weliswaar Discovery Channel, maar ook oud Telekom).

Het sprookje ging verder met de Tirreno Adriatico: Andreas Klöden wint en Vino wordt derde.
Paolo Savoldelli wordt tweede in de ronde van Romandië, maar zakt door het ijs in de Giro.
Maar geen nood, Eddy Mazzoleni sleept er nog een derde plek uit, terwijl Paolo Savoldelli en Mazzoleni ook nog eens een een-twee scoren in de laatste tijdrit.

En langzaam lijkt het sprookje naar een hoogtepunt te klimmen in de Dauphiné Libéré
Na wederom een dubbelslag in een tijdrit (Vino voor Kashechkin) leidt laatstgenoemde het algemene klassement.
Alexander Vinokourov lost bij elke bergop aankomst, maar wint de laatste etappe.
Ondertussen kaapt ook Maxim Iglinskiy een rit.
Het eindklassement was dan niet voor Astana, maar Kashechkin sleept wel een podium uit het vuur.

Donkere wolken

Eddy Mazzoleni, al langere tijd bekend als "geen zuivere koffie" ligt onder vuur door zijn betrokkenheid in de "oil for drugs zaak" en heeft vreemde testosteronwaarden af laten meten in de Giro.
Ook Matthias Kessler is tegen de lamp gelopen ,waardoor het zelfs de vraag is of de ploeg uberhaupt mee mag doen aan de Tour.

Astana doet gewoon mee en met Klöden en Vino in de top 10 van de proloog, plus 4 anderen in de top 50 pakt de ploeg gelijk het ploegenklassement.
De renners zien een week van heelhouden voor de boeg voordat de alpen bedwongen dienen te worden.
Dat lijkt te lukken.. tot donderdag 12 juli.
Andreas Klöden vliegt in een greppel, staat op en kan verder, maar.. niet veel later ligt ook Alexandr Vinokourov op het asfalt, nadat z'n ketting eraf liep, met kapotte knieën en een heuse ploegentijdrit probeert hij terug te komen in het peloton.. wat niet lukt, meer dan een minuut verliest de favoriet.

Het is dan al een wonder dat Klöden en Vino de volgende dag weer verder gaan: Klöden lijkt zich flink bezeerd te hebben en Vino rijdt met ingepakte, dichtgenaaide knieën en sterft al bijna op het vlakke.

Toch blijft het verlies in de alpen beperkt, in het licht van de verwondingen.
Als Vino de tijdrit met overmacht wint lijkt een wederopstanding aanstaande, maar niet is minder waar.
Eerst verliest de wonderkazach vele minuten op Plateau de Beille en vervolgens gebeurt hetgene wat gezien deze prestaties (Vino won na Plateau de Beille ineens de rit naar Loudenvielle op haast Landisachtige manier) iedereen kon voelen aankomen.

Alexandr Vinokourov heeft positief getest op het gebruik van bloeddoping...

En zo druipt Astana af, naar huis.

wanneer Andrei Kashechkin tijdens een onaangekondigde controle ook positief test besluit Astana de hele maand augustus thuis te blijven en ook de Vueltaorganisatie weigert hen.

Nieuwe Hoop

Johan Bruyneel raakt in de roerige wielertijden zijn ploegsponsor Discovery Channel kwijt en omdat niemand de leegte wil vullen is de eens zo succesvolle ploeg verleden tijd.

De Belg was gevraagd door Astana om de ploeg een doorstart te laten maken.
Hetgeen ook gaat gebeuren, want onder andere Alberto Contador, Levi Leipheimer, Vladimir gusev, Christopher Horner en Luis Rubiera versterken de ploeg.

Een nieuw sprookje in wording, met nu de ploegleider die eerder met Discovery Channel/Us Postal boven alle verdenkingen stond.

Of ze nog lang en gelukkig zullen leven? wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten