woensdag 12 december 2007

Wielerseizoen 2007 deel 9: Revelaties en waargemaakte beloften

We zijn aanbeland bij het voorlaatste deel van mijn terugblik op het wielerseizoen 2007, een seizoen waarin verschillende talenten opstonden, hier licht chasse patat een aantal van deze youngsters uit.
Een terugblik op hun prestaties, maar het beste zal, als het goed is, nog komen..Andy Schleck


Frank Schleck is een toprenner, rijdt sterk in klassiekers en wint bergritten.
Frank deelde echter mee: "Mijn broer is een nog veel groter talent dan mij".

Dat werd duidelijk in wat de eerste grote ronde was voor Andy: de Giro d'Italia.
In de vierde etappe, bergop aankomst reed de 21 jarige Luxemburger met de grote jongens mee en werd vierde achter Di Luca, Ricco en Cunego.

Toen Andy Schleck in het hooggebergte de italiaanse klimmertjes bleef verbazen was het duidelijk dat hier een grote in spé aan het werk was.
Zeker toen hij ook op het einde gewoon met de besten mee omhoog klom en daardoor op het podium klom in Milaan als runner up na Di luca.

Andy Schleck had daarna een wat "onzichtbare" periode in de koersen die hij reed, wat ook niet verwonderlijk is met zijn leeftijd.
Maar in de ronde van Lombardije liet hij opnieuw zien met de besten mee te gaan, in dienst van zijn broer.
Zijn broer viel echter en Andy sleepte er vervolgens een zeer nette vierde plek uit.


Mauricio Soler

Mauricio was een vrij onbekend talent toen hij in 2006 bij Acqua & Sapone terechtkwam.
Hij had enkel wat koersen in het hooggebergte van Colombia gewonnen.
Voordat hij voor 2007 naar Barloworld ging had hij zijn klimmerstalent al getoond in een paar kleinere koersen, zoals de ronde van Lotharingen die hij won.

Dit jaar kwam zijn doorbraak, eerst liet hij zich zien in Milaan - Turijn, waar hij met Danilo Di luca wegreed en wegbleef.

Maar in de Tour liet de Colombiaan zien wat hij in zijn mars heeft, in de eerste bergrit had hij al aangevallen om dit kunstje te herhalen in de etappe naar Briançon over de Iseran en de Galibier: twee bergen die deze klimmer perfect lagen.
Hij werd dan ook niet meer gepakt en liet zich ook weer zien in de pyreneën, met onder andere een derde plaats op het Plateau de Beille.

Zijn klimkunsten werden uiteindelijk beloond met een elfde plaats in het eindklassement en niet te vergeten: de "bolletjestrui".
Mark Cavendish

Op de baan heeft de Brit al veel laten zien, maar in 2007 ging hij ook voor succes op de weg, T-mobile had hem in de zomer van 2006 daarvoor aangetrokken.

De successen bleven niet uit, hij sprint niemand minder dan Robbie McEwen voorbij in de scheldeprijs en zegeviert vervolgens in etappes van de vierdaagse van Duinkerken, de ronde van Catalonië en wint ook de proloog in de ronde van Groot-Brittannië.

In de Tour de France zit het hem echter niet mee: verschillende valpartijen dwingen hem na een week tot opgeven.

Voor volgend jaar wil de Brit zich richten op de baanwedstrijden tijdens de Olympische spelen.Rigoberto Uran

Colombiaanse veelkunner, net als Cavendish begonnen op de baan.
Nog net 20 jaar wanneer hij in juni tijdens de ronde van Zwitserland een gat slaat en de zevende etappe op zijn naam schrijft.

Door het gezeik tussen de UCI en de ASO mag Unibet zelden in de protourkoersen starten, maar in de Ronde van Duitsland maakt de Rigoberto Uran furore en komt als eerste boven op de Riedbergpass, voor Rebellin en Cunego.. maar in de afdaling vliegt Uran in een dubbele Riedberg het ziekenhuis in.
Zijn seizoen is over maar in 2008 zien we dit jonge talent terug bij Caisse d'epargne


Robert Gesink

Een van de Neerlands hoop in bange dagen, ook nog maar 21 jaar jong.
Z'n prestaties in 2006 lieten hem doorstromen naar de Protourploeg van Rabobank.
Robert liet niet lang op prestaties wachten, want hij won het jongerenklassement in de ronde van Californië, werd negende in de Waalse Pijl en won de heuvelrit ("koninginnenrit") van de ronde van België.

En het bleef niet bij dat, want in de ronde van Duitsland wordt hij vijfde, nadat hij met de voorsten de loodzware Rettenbachferner was opgereden en ook in klassiekers reed Gesink in de top 20.

Wellicht zal hij in 2008 deelnemen aan de Vuelta om daar aan het grote rondewerk te mogen proeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten