De omloop is, zoals veel koersen in het verleden waren, een nationale aangelegenheid.
Dit was zeker sterk in de vroegere jaren, toen het gros van de Vlaamse koersen ook een winnaar uit Vlaanderen had en het meer een lokale strijd was, want won nu een jongen van de streek of eentje die bijvoorbeeld uit de Kempen, Limburg of Antwerpen kwam?
Hier kwam uiteraard langzaam verandering in toen er ook goede renners uit het buitenland hun kansen gingen beproeven in de kleinere voorjaarsklassiekers.
Een daarvan was Seamus Elliott: een Ier die het eerst zowel op de fiets als op de motor probeerde, maar uiteindelijk meer talent bleek te hebben voor het eerste.
In 1956 werd Seamus professional en in een warme koers in Algerije versloeg hij in een sprint Andre Darrigade, niet bepaald het eerste de beste strijkijzer.
Ook won hij de GP d'Isbergues in dat seizoen.
De Omloop
Niet alleen rekende de Ier op zijn sprint, want in zijn eerste Omloop koos hij het avontuur.
Samen met Brian Robinson reed hij de hele dag voor de groep uit en ontdekte zo hoe hard Vlaanderen en het wielrennen zijn: vlak voor de finish worden ze teruggehaald en zijn uiteraard kansloos voor de daaropvolgende sprint.
Twee jaar na teruggehaald te zijn zou hij op een beter tijdstip met een vluchtgenoot te maken hebben.
Nu begon de vlucht dus niet vanuit de start, maar op de "natuurlijke" wijze, in Geraardsbergen.
Op de muur liet de Ier zien dat niet alleen Belgen deze hindernis beheersen, sterker nog: alleen Fred de Bruyne kon zijn achterwiel nog volgen.
Het tweetal loopt uit op de achtervolgende renners en de statistieken zijn voor Fred de Bruyne: tot dusver (14 edities) hebben alleen Belgen de Omloop gewonnen, want de enige buitenlander die won was Fausto Coppi in 1948, maar deze werd achteraf teruggezet naar de tweede plek omdat hij een wiel had aangenomen van iemand die niet bij zijn ploeg hoorde.
Terug in Gent gaan de Belgen er dus eigenlijk al vanuit dat de zege weer binnen is.
Beiden zetten de sprint in en het is gauw duidelijk dat Seamus Elliot dit beter dan De Bruyne.
Hiermee is hij overigens lang niet de eerste uit een ander land dan Frankrijk, België of Nederland die een Vlaamse koers wint.
Deze eer was aan de Zwitser Heiri Suter in de Ronde van 1923 en deze Suter maakte er meteen de befaamde Dubbel van met Parijs - Roubaix.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten