maandag 10 september 2012

Renners die stoppen: Grischa Niermann

In het wielrennen heb je naast kopmannen en vrijbuiters ook een boel knechten.
Knechten voor de gelegenheid, meesterknechten  en geboren knechten.

Van dat laatste soort was de renner Grischa Niermann.
Een onmisbare spil in een wielerploeg  en vooral wanneer de betreffende renner deze functie zich ook met plezier toe-eigent.

Het grootste deel van diens carrière trok Grischa een raboshirt aan, maar in den beginne kwam de Duitser uit voor het Duitse Die Continentale - Olympia.
In dat kleine ploegje boekt hij enkele zeges in onder meer de Hessen Rundfahrt en de Ronde van de Algarve.

Rabobank ziet aanvankelijk wel iets in hem als een potentiele klassementsrenner,  of anders wel een prima knecht voor mannen als Michael Boogerd.
Dat bevestigt Grischa ook in zijn eerste Tour:  met plek 24 in het algemeen klassement is er hoop op meer in de volgende jaren.
Tevens is hij, door het wegvallen van Boogerd dat jaar de beste Raborenner in het klassement.
Grischa geniet van dit wielerspektakel, waarin de Raboploeg veel te vieren heeft dankzij een ontketende Erik Dekker en naast hem Van Bon die ook een etappe op zijn naam schrijft.

Dat de vierentwintigste plaats het maximaal haalbare blijkt (goed,  hij eindigt in een Giro van een paar jaar later nog twee plekken hoger)  zou hij nog niet vermoeden.
Een echte veelwinnaar blijkt Grischa evenmin,  dus besluit hij zich met evenveel plezier in de rol van knecht te schikken.

Een rol die hem minstens zoveel waardering oplevert binnen de ploeg.
Met de Raboploeg deelt hij toch het nodige lief en leed, terwijl hij zijn kopmannen uit de wind houdt  of voorziet van verse bidons.

Knechten voor een renner als Boogerd of Menchov, die  etappes in de Tour winnen,  Robert Gesink begeleiden en helpen in zijn betere en mindere dagen.
Maar ook  werken voor een Rasmussen in het geel tot de leugens aan het licht komen en de Deen buiten wordt gemieterd.
Om daarna toch met de overgebleven mannen naar Parijs te koersen.

Vooral met Gesink bouwt de Duitser een goede band op,  wat hem ook inspireert om, na het aan de wilgen hangen van zijn koersfiets, jonge talenten te gaan begeleiden en trainen bij de continentale ploeg.

Afgelopen zondag reed Grischa zijn laatste meters.
Dat werd gevierd met een gouden stuurlint en een ereronde in Madrid, omringd door een ploeg waarin twee van zijn kompanen de top 10 van het algemeen klassement wisten te bereiken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten