donderdag 29 september 2011

Italiaans Vlak

Gisteren nog vergeten in de leuke mannenlijst: Michele Scarponi! met zijn ondeugend lieve gezicht!
|Dus deze zal ik dan ook maar meteen toevoegen aan het verhaal.

Deze charmante Italiaan werd tweede in de Giro die in 2012 sowieso een epische etappe zal krijgen met daarin de Mortirolo als stevig aperetiefje voor de legendarische Stelvio!
De Stelvio zat voor het laatst in 2005 in deze grote ronde en destijds was Jose Rujano als eerste aan de top van deze reus.
Deze etappe eindigde in Livigno en werd uiteindelijk gewonnen door Ivan Parra.

Waarschijnlijk zal er ook een etappe zijn met aankomst in het prachtige Siena, uiteraard op de Piazza Del Campo.

woensdag 28 september 2011

Moois op de fiets

De wielerwereld kent zijn mooie en leuke mannen, dat staat buiten kijf.
Naast het afzien op kasseien, de zwarte sneeuw op de bergen, flitsende demarrages, tactische hoogstandjes, zinderende massasprints, onverwachte winnaars en heroïsche solo's is het wielrennen toch niet slecht bedeeld qua leuke mannen (waar het bij de dames echter lijkt te schorten aan hele mooie vrouwen).

Deze lijst is echter geheel persoonlijk (smaken verschillen).


Tom Boonen:











Karsten Kroon (Op zich al een mooie man, maar heeft ook een erg fijne uitstraling!)














Fabian Cancellara:














Addy Engels:















Martijn Maaskant:














Fränk Schleck met zijn leuke ogen (zijn broer Andy heeft wat meer een verwende mooiboy uitstraling, wat veel vrouwen aantrekkelijker lijken te vinden.):















Sylvain Chavanel: Ik vind hem wel iets hebben, geen hele knappe man maar wel een bepaalde leuke uitstraling (zou hij ..?)










Simon Geschke:














Theo Bos:














De charmante tweevoudig Girowinnaar Ivan Basso:










Alejandro Valverde (met sowieso al een van de mooiste namen in het peloton).














Jurgen Roelandts:










Last but not least: Michele Scarponi met zijn grappige en lieve koppie:
















Dit levert al een aardige lijst op!
Binnenkort zal ik me eens gaan verdiepen in de mooie dames in het wielrennen.
Daar ik er wat minder verstand van heb zal dat een beknopter lijstje worden en daartussenin proberen bovenstaande heren hun gezicht een beetje heel te houden!
Fränk Schleck heeft er al bij gelegen op het voorbije WK en heeft besloten dit seizoen verder voor gezien te houden en ook van Karsten Kroon zal het wellicht niet meer komen na zijn crash in de Vuelta.

dinsdag 27 september 2011

Een begraven muur en een poging tot waaiers

Lange tijd was De Muur van Geraardsbergen een begrip, zoals de Chinese muur.
Om Meerbeke te veroveren moest je over deze zware hindernis en was er ook nog een stevige Bosberg die nog wat benen liet sterven.
Helaas hield de Muur niet lang stand en is hij op Berlijnse wijze verdwenen uit de Ronde van Vlaanderen.
Afgelopen zondag zijn er een heleboel fanaten naar Geraardsbergen getrokken in een heuse rouwmars met daarbij zelfs een lijkkist om de Muur een plechtige begrafenis te geven.
Op de top van de muur is een rouwregister opengesteld en de fans die deelnamen aan deze ludieke mars hebben te kennen gegeven dat de Muur logischerwijs zal voortleven als monument en de nodige wielertoeristen zal blijven trekken.

Terwijl de Ronde van Vlaanderen min of meer gedevalueerd is tot een lange versie van tig Vlaamse voorjaarskoersen hebben de Antwerpenaren en Rotterdammers een nieuwe "klassieker" gekregen met de naam "worldports classic".
De naam havenklassieker zal wel te oubollig hebben geklonken, maar het komt er op neer dat de renners op dag 1 van Rotterdam naar Antwerpen koersen, via Zeeland.
De volgende dag gaat het spel weer terug via idem parcours.
Ideaal voor waaiers.
Deze afspraak staat gepland op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september 2012

zondag 25 september 2011

Sprintersbal













Niet geheel onverwacht is het WK ook bij de heren uitgelopen op een massasprint.
Erg leuk voor Mark Cavendish; hij kan op zijn rijke palmares ook een wereldtitel bijschrijven en ook dat is niet iedere sprintspecialist gegeven.
Mario Cipollini was de laatste pure sprinter die dit presteerde op Zolder in 2002, Waarbij we even de mannen Oscar Freire, Thor Hushovd, Tom Boonen en Paolo Bettini niet als pure sprinter rekenen daar deze renners ook erg goed een heuveltje op konden of kunnen, niet alleen een koers winnen in een sprint, maar ook solo of zelfs een aardig klassement rijden in een rittenkoers met heuvels en bergen.
Mark Cavendish is hiermee de tweede Britse wereldkampioen, na de betreurde Tom Simpson in 1965

Fabian Cancellara deed ook aardig mee in de sprint en deed het uiteindelijk één plaats lager dan in de tijdrit met zijn vierde plaats.

Nederland kwam niet van pas, op wat probeersels van Hoogerland (opgemerkt door Mart met: "prikkeldraad aan de kant, daar komt Johnny Hoogerland") na.

1. Mark Cavendish (Groot Britannië)
2. Matthew Goss (Australië)
3. André Greipel (Duitsland)
4. Fabian Cancellara (Zwitserland)
5. Jurgen Roelandts (België)
6. Romain Feillu (Frankrijk)
7. Borut Bozic (Slovenië)
8. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen)
9. Oscar Freire (Spanje)
10. Tyler Farrar (USA)
21. Pim Ligthart

Nog een zilveren vosje

Alweer zilver voor Vos en dat nadat ze achter Bronzini eindigde in de sprint.
Dat is het verdict van het WK voor de dames.
Waar we tegenwoordig al blij mogen zijn met een tweede plek bij de Nederlandse mannen is het voor Vos de zoveelste tweede plek op een WK en had ze liever Bronzini naar de plek verwezen die dichter bij haar achternaam ligt.


Op het moment is de herenkoers bezig, maar het zal hoogstens de laatste ronden interessant worden.

vrijdag 23 september 2011

WK: richting de wegwedstrijd

Zaterdag is het de beurt aan de dames waarin Marianne Vos dan toch eens een van haar weinige niet bereikte resultaten wil toevoegen aan haar palmares.
Bovendien zou ze dan WK veldrijden, WK Scratch en WK weg worden.
De kans is groot dat het in een sprint wordt beslist en ondanks sluwheid van een Vos zijn er vele addertjes onder het snelle gras in een massasprint die je kunnen verrassen.

Bij de heren op zondag zal Hushovd met een redelijke kans op prolongatie zijn regenboog verdedigen.
Het weer zou slecht kunnen worden en dat kan mannen als Haussler en Gilbert in de kaart spelen.
Voor Australië zijn er naast Haussler ook nog de immer gevaarlijke Matthew Goss, Gerrans, Baden Cooke en uiteraard ook Stuart O'grady die als outsider meedoen.
België heeft naast Gilbert Greg Van Avermaet, Nick Nuyens en Jurgen Roelandts
Colombia heeft een renner wiens voornaam misschien waargemaakt wordt: Winner Andrew Anacona Gomez die deze voornaam wel eens waarheid maakte op de baan en in een tijdrit in Colombia.
Denemarken gooit in de thuisronde Lars Bak, Anders Lund, Chris Anker en ook Nicki Sörensen in de strijd.
De Duitsers hebben maximaal ingezet en hun sprinters meegenomen: Andre Greipel, Degenkolb, Danilo Hondo, Marcel Kittel en Marcel Sieberg.
Frankrijk heeft ook een natweer-outsider bij in Sylvain Chavanel, maar ook Samuel Dumoulin, Romain Feillu, Tony Gallopin en uiteraard de vermakelijke Thomas Voeckler (een renner die ik ook een WK zou gunnen)!
Mark Cavendish is een van de topfavorieten en trekt de kar voor de Britten, die ook nog eens Geraint Thomas hebben die als bliksemafleider kan fungeren.
Ierland komt met wat aanvallers zoals Nicolas Roche en Daniel Martin.
Italië is altijd gevaarlijk en dat blijft Daniele Bennati dan ook wel, maar ook Visconti, Paolini, Oss, Quinziato, Viviani en Gavazzi kunnen een verrassing forceren.
Nederland heeft een mix van klimmers en aanvallers met daarin dus Lars Boom, Niki Terpstra, Pieter Weening, Sebatian Langeveld, Pim Ligthart, Maarten Tjallingii en een aantal klimmers die waarschijnlijk als figurant meerijden.
Nieuw Zeeland komt met zijn drieën en daarbij zijn Julian Dean en Greg Henderson.
Naast de regerende kampioen Hushovd is voor Noorwegen ook Edvald Boasson Hagen een erg leuke kanshebber en Arvesen voor wellicht een vlucht.
Polen neemt onder andere Michal Golas mee, terwijl Slovenië er zal staan met Grega Bole, Borut Bozic en de vaak aanvallende Gorazd Stangelj
Peter Sagan is het grootste wapen van Slowakije.
Spanje is er met aanvallers Carlos Barredo, Juan-Antonio Flecha, Pablo Lastras, Luis Leon Sanchez en de meervoudig WK Oscar Freire en nog een sprinter in Rojas.
USA wil het gaan doen met Tyler Farrar of anders met Taylor Phinney of Matthew Bussche.
Zwitserland heeft natuurlijk Fabian Cancellara die misschien wel wraak neemt op de verloren tijdrit en daarnaast kunnen ze rekenen op Michael Albasini die nog een Vuelta-etappe won.

Er zijn uiteraard ook nog wat landen waarvan je blij mag zijn als er één of twee renners nog meerijden in de finale zoals Marokko, Iran, Eritrea, Chili en Venezuela.

donderdag 22 september 2011

WK: de eerste klappers (kleppers)

Het Deense WK is al een aantal dagen bezig en levert diverse winnaars en verliezers.

De tijdrit was, ondanks een buitje, droog en gedoodverfde topfavoriet Fabian Cancellara kon niet deze positie waarmaken.
Na een aantal jaren suprematie was het al in eerdere koersen niet de vorm of fitheid in het algemeen en ook nu heeft Spartacus zijn meerdere moeten erkennen in Tony Martin en ook de prima uit de top van de Vuelta overgekomen Wiggins.
Jack Bobridge deed het ook goed met zijn vijfde plaats (ruim een halve minuut achter de wereldkampioen van 2008 Bert Grabsch).

Bobridge is een renner van de baan, die daar al veel heeft laten zien op onder meer de (ploegen)achtervolging en puntenkoers.
De Australiër heeft eveneens nationale titels op de weg en wegtijdrit (beloften) op zijn naam en een aantal ritten in kleinere koersen zoals de Enecotour en Ronde van Japan.















De beloften hadden een topfavoriet die dit ook behoorlijk waarmaakte.
Aussie Luke Durbridge nam de hoogste tree in bezit.
Deze Durbridge zal volgend jaar uitkomen voor de nieuwe ploeg Greenedge.

Bij de junioren is het de thuisrijder Mads Wurtz die de tijdrit het snelst volbracht, voor de Australiërs James Oram en David Edwards.
Het Australische wielrennen lijkt zo toch een aantal toppers te hebben die wellicht de succesreeks van Evans, O'grady, McEwen, Gerrans, Renshaw en Goss kunnen voortzetten.

Matthew Goss geldt overigens ook als een van de favorieten voor de wegwedstrijd zondag.

maandag 19 september 2011

Tegenstellingen

Waar Lars Boom de ronde van Groot Britannië op zijn naam schrijft en Thomas Dekker de koppeltijdrit in Normandie wint (met Johan Vansummeren).
Is het weer raak voor Robert Gesink.
Tijdens een trainigsrit is de magere (en wellicht daardoor al gevoeliger voor schade tijdens zijn valpartijen) Varssevelder tegen de vlakte gegaan en moest dat bekopen met een gebroken bovenbeen.
Vandaag is hij geopereerd en het herstel zal logischerwijs lang genoeg duren om 2011 gedag te zeggen, zich te richten op de geboorte van zijn kind en met wat geluk ergens in 2012 weer een leuke koers te rijden.

Andere wielrenners die recent met dergelijke blessures moesten afrekenen:

Linus Gerdemann (Val in Tirreno-Adriatico 2008), Uros Murn (tijdens training in 2007), Rinaldo Nocentini (februari vorig jaar) en Alexander Vinokourov in de voorbije Tour.

Linus Gerdemann is niet geheel op het oude niveau teruggekomen, maar heeft wel wat ritten in de kleinere ronden gewonnen en onder meer het eindklassement van de Ronde van Duitsland toen hij terugkwam na de breuk.
Uros Murn is niet teruggekeerd op zijn oude niveau (hij was een aardige outsider in sprints) en Rinaldo Nocentini is ook nog niet helemaal terug op het niveau van voor 2010 waar hij destijds aardig meedeed in de meerdaagse wedstrijden.
Vinokourov wil nog terugkeren, maar dat zou wel eens een triest beeld kunnen opleveren.

Elk geval is anders lijkt me, dus verder voorbarige conclusies laat ik achterwege.

De Nederlandse selectie voor het WK zal dan worden:
Lars Boom, Johnny Hoogerland, Pim Ligthart, Bauke Mollema, Wout Poels, Niki Terpstra, Pieter Weening, Maarten Tjallingii en Steven Kruiswijk.

vrijdag 16 september 2011

Niet te geloven

Even dacht ik aan een slechte grap, of een vergissing in de datum.
Las ik nu echt dat de Ronde van Vlaanderen volgend jaar in Oudenaarde zal finishen, zonder Muur en Bosberg in het parcours?!!

Nee: het blijkt de keiharde waarheid te zijn.
In mijn ogen (en ook van vele andere wielerfans) is de Muur onlosmakelijk verbonden aan de Ronde.
De organisatie had plots deze lumineuze ingeving met het excuus dat Oudenaarde een echte wielerstad is.
Nou ja, hoogstwaarschijnlijk was er iets te doen met geld dat de een of andere partij niet genoeg had.

Dit maakt de Ronde toch minder speciaal en niet de klassieker waar ik voor thuisblijf: meer een koers zoals ze allemaal in het Vlaamse voorjaar zijn (Een iets langere versie van Dwars door Vlaanderen, E3 Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem die toch vaak min of meer het niet onbelangrijke voorspel danwel naspel waren).

Transfercircus 2011

Op weg naar de laatste grote wedstrijden van 2011 komt er langzaam duidelijkheid over wie voor welke ploeg de trappers laat draaien.

Ag2r:
Hebben een oudere sprinter binnengehaald en nemen afscheid van Cyril Dessel, Yuri Krivtsov en Dimitry Champion

Romain Bardet
Jimmy Casper
Sylvain Georges


Astana:
Ploeg neemt afscheid van onder meer Tomas Vaitkus, Simon Clarke en Remy Di Gregorio
Aankoop van Gavazzi, sprinter Bozic.

Borut Bozic
Francesco Gavazzi
Jacopo Guarnieri
Kevin Seeldraeyers
Dmitry Muravyev
Egor Silin


BMC Racing Team:
BMC versterkt zichzelf met twee grote namen: Thor Hushovd en Phillipe Gilbert en daarnaast Tejay Vangarderen en de tijdrijder Marco Pinotti
Karsten Kroon vertrekt, samen met Alexander Kristoff (maar niet samen naar dezelfde ploeg)

Adam Blythe
Phillipe Gilbert
Thor Hushovd
Tejay Vangarderen
Marco Pinotti
Klaas Lodewijk

Euskaltel:
Ziet sprinter Koldo Fernandez vertrekken.

Mikel Bizkarra
Victor Cabedo
Ricardo Garcia Ambroa


Garmin Cervélo:
Koldo Fernandez wordt binnengehaald , evenals sprinter Robert Hunter.
Wel moeten ze het zonder Thor Hushovd doen, evenals Jack Bobridge.

Koldo Fernandez
Robert Hunter
Alex Howes

Jacob Rathe
Sebastien Rosseler

Katusha:
Versterkt de ploeg eveneens met sprinters: Chicchi en Kristoff.
ze nemen wel afscheid van Vladimir Karpets, na een totaal offyear van de Rus.

Francesco Chicchi
Nikita Eskof
Xavier Florencio
Alexander Kristoff
Angel Vicioso
Gatis Smukulis


Lampre:
Ziet Gavazzi vertrekken.
Ze halen Pozzato en Paolini binnen

Fillipo Pozzato
Luca Paolini

Davide Cimolai
Matteo Rabottini

Liquigas:

Moreno Moser
Cayetano Sarmiento


Team Movistar:
Met Visconti en wellicht ook Karpets twee aankopen voor eendaagsen of meerdaagse ronden.

Jose Herrada Lopez
Vladimir Karpets
Javier Moreno Bazan
Giovanni Visconti



Lotto:
Maakt een herstart en dat met een boel transfers, sprinter Henderson komt binnen, maar Phillipe Gilbert gaat eruit.

Gaetan Bille
Brian Bulgac
Gregory Henderson
Tosh van der Sande
Dennis Vanendert
Jonas Vangenechten
Sander Cordeel


Omega Pharma - Quickstep:
De voormalige sponsor van de Lottoploeg is naar het kamp van Lefevre overgebracht.
Met ook het binnenhalen van de Velitsen, Tony Martin en Levi Leipheimer wordt er serieus gevlamd in de transfers.

Peter Velits
Martin Velits
Matthew Brammeier
Andrew Fenn
Michal Golas
Michal Kwiatkowski
Levi Leipheimer
Tony Martin
Serge Pauwels
Frantisek Rabon
Matteo Trentin
Stijn Vandenbergh


Rabobank:
De Nederlandse ploeg heeft de meesterknecht van Cavendish binnengehaald: Mark Renshaw en vanuit de continentalploeg komen Bol en Kelderman in de hoofdploeg.

Mark Renshaw
Jetse Bol
Wilco Kelderman


Radioshack - Nissan Trek Cycling Team:
Een hele mond vol, gewoon af te korten naar Radioshack, of Radioschleck.
De fusie tussen Leopard en Radioshack.

Andy Schleck
Frank Schleck
Fabian Cancellara
Jens Voigt
Robert Wagner
Jan Bakelants
Tony Gallopin
Gianni Meersman
Laurent Didier


Saxo Bank - Sungard:

Christopher Juul Jensen
Karsten Kroon


Sky Procycling:
Binnen: Eisel en tijdrijder Porte. Henderson, Gerrans en Pauwels gaan, terwijl Arvesen stopt.

Bernhard Eisel
Sergio Luis Montoya
Richie Porte
Salvatore Puccio
Luke Rowe

Vacansoleil- DCM:
Vacansoleil haalt sprinter Vanhummel binnen en een aantal jonge talenten als Novikov, Lindeman en Boeckmans

Kris Boeckmans
Kenny Vanhummel
Bert-Jan Lindeman
Barry Markus
Jacek Morajko
Tomas Marczynski
Nikita Novikov

Greenedge:
De nieuwe ploeg haalt uiteraard een boel renners binnen.
Veel aussies en ook twee Nederlanders: Weening en Langeveld

Robbie Mcewen
Stuart O'grady
Matthew Goss
Svein Tuft
Pieter Weening
Sebastien Langeveld
Tomas Vaitkus
Simon Gerrans
Michael Albasini
Jens Keukeleire
Simon Clarke
Wesley Sulzberger
Daniel Tekelehaymanot
Jens Mouris
Leigh Howard
Matthew Wilson
Cameron Meyer
Travis Meyer


Binnenkort meer: de lijsten van de ploegen worden dan compleet aangevuld met de nieuwe renners en de renners die al voor de ploegen uitkwamen.

maandag 12 september 2011

Tegenwind

Wind is uiteraard een onvermijdelijke bijkomstigheid tijdens het wegwielrennen.
Wat teveel luchtverplaatsing zorgde er vandaag voor dat de tweede etappe in de ronde van Engeland niet doorging.
Mark Cavendish had gisteren de eerste etappe op zijn naam geschreven.
Ook Nederland kreeg te maken met de restanten van de tropische orkaan Katia.

Overigens is het Cavendish niet gelukt om in één jaar in zowel Giro, Tour als Vuelta een etappe te winnen.
In het verleden hebben slechts drie renners het gepresteerd om in één jaar in zowel Giro, Tour als Vuelta etappes te winnen.
Dit zijn Alessandro Petacchi in 2003, Miguel Poblet in 1956 en Pierino Baffi in 1958.
Er zijn ook veelwinnaars geweest zoals Cipollini, Mcewen en Abdoesjaparov die in een seizoen in de drie grote ronden startten, maar toch in één van deze niet in topvorm waren en/of zonder ritzege vroegtijdig moesten afstappen.
In vele jaren was het echter ook zo dat de Giro en Vuelta elkaar deels overlapten of erg kort achter elkaar plaatsvonden en het geen zin had om ze beide te rijden.
















Miguel Poblet

zondag 11 september 2011

Vuelta 2011: al met al een goede ronde

De Vuelta kan, ondanks (of juist dankzij) een vrij matige bezetting in het klassement toch bestempeld worden als een goede ronde.
De Tour van 2011 was een paar maatjes groter met alle aanvallen in met name de laatste prachtige week in de alpen, maar de Vuelta was in mijn ogen toch leuker dan de Giro waarin al gauw duidelijk werd dat Contador ging winnen en dan ook nog het drama met Wouter Weylandt.

Chris Froome is doorgebroken met een tweede plek achter Juan Jose Cobo.
Bauke Mollema heeft alsnog de groene puntentrui veroverd naast de vierde plek in het algemene klassement en had ook nog een dag de rode trui om zijn schouders.
Wout Poels heeft laten zien dat hij ook mee kan gaan tellen in het klimwerk en waarschijnlijk ook de Waalse klassiekers.

Daarbij heeft de Vuelta weer een heel aantal nieuwe renners opgeleverd die één of meerdere (zie Peter Sagan met drie etappes) etappe wonnen in een grote ronde.
Dat waren er naast de genoemde Sagan nog aardig wat: Chris Froome, Chris Sutton, Marcel Kittel, Michael Albasini, Juan Jose Haedo, Daniel Moreno, Francesco Gavazzi en Rein Taaramae!
Al met al een ronde van outsiders en jong talent.


De meer gerennomeerde namen waren in Colorado te vinden en dit weekend ook in Quebec en Montreal.

In Quebec is Gilbert er andermaal met de overwinning gaan spelen, maar had aan Robert Gesink nog een aardige tegenstander.
Op het moment is de wedstrijd in Montreal nog gaande en Gilbert schijnt een aardige valpartij te hebben gemaakt, maar kan verder koersen.

Vuelta 2011: Strijd om het groen en rood

Complementaire kleuren zijn het: groen en rood.
Dit contrast zorgt voor twee verschillende wedstrijden in de bijna voorbije Vuelta.

Mollema weet zich aardig te mengen in sprints en heeft het voor elkaar gekregen om zo gelijk op te gaan met Rodriguez, die twee plekken achter hem bleef.
Bauke is vrijwel van alle markten thuis: klimmen kan hij het beste, maar sprinten en tijdrijden is hem ook niet vreemd.
Toch ontbreekt het hem nog aan een hele sterke combinatie van een paar disciplines voor podium of eindwinst, maar met een goed koppie en een verder stijgende curve komt dat nog wel.

Ook de klassementsstrijd laaide eventjes op in de voorlaatste rit toen de organisatie uit creativiteit een sprint had toegevoegd aan de rit.
Chris Froome dacht zich bonificaties toe te eigenen, maar was te vroeg.

De etappe werd gewonnen door de door blessures en pech geplaagde Daniele Bennati.
Bennati had dit seizoen nog niet meer kunnen laten zien dan ritzeges in de omloop van de Sarthe en ronde van Oostenrijk.
Dit kwam mede door zijn val in de ronde van Romandië, waar hij zijn sleutelbeen brak.
Eerder droeg hij ook nog een dag de leiderstrui.


vrijdag 9 september 2011

Vuelta 2011: Een goedmakertje voor Anton

De Vuelta is voor het eerst sinds 1978 aangekomen in Baskenland.
Dit verliep dan ook vele malen beter dan in die tijd: barricades werden opgeworpen, spijkers op de weg en met zand naar de renners gegooid door leden van de ETA.
Ditmaal waren er wat renners die strijdlust toonden, maar echt grootse verschuivingen waren er niet te vermelden.

Igor Anton had nog geen potten gebroken, maar kon vandaag wat meer in zijn achtertuin.
Op de laatste beklimming en afdaling liet hij Bruseghin achter zich en reed juichend naar huis.

Ondertussen hebben levert Tom Veelers een andere prestatie: hij is nu al de langzaamste deelnemer sinds minstens 1955.
Hij staat met nog twee etappes te gaan op 5 uur en 9 minuten van Cobo.
Het record stamt van ene Angel Alonso, die in een ver verleden meer dan een halve dag langer over de Vuelta deed dan de eindwinnaar.

In de Tour de France heb je nog grotere verschillen in de pioniersjaren.
Uiteraard geheel niet te vergelijken met nu, daar je toen geen ploegen, reserve-onderdelen en mecaniciens had en etappes die wel eens over de 400 kilometer gingen.
Dan krijg je een eindklassement als die in 1904 waarin Deflotriere een achterstand had van ruim 101 uur! (Zelfs 104 uur op de gediskwalificeerde Maurice Garin die destijds niet EPO pakte, maar het OV).

donderdag 8 september 2011

Vuelta 2011: Gavazzi en Rodriguez

Een en al omhoog en omlaag richting Noja.
Het peloton liet een groep ongevaarlijke renners voor hun kansen gaan.
Joaquim Rodriguez mocht ook mee nadat hij zich vakkundig kansloos had gemaakt voor een topklassering in het algemene klassement.
Desalniettemin was hij gevaarlijk voor de groene trui van Bauke Mollema en ja: die heeft hij de Nederlander ook afgenomen.
Paulinho probeerde een Knaventje, maar dat werd hem toch niet.
Francesco Gavazzi maakte het karwei af en Jurgen Vandewalle zorgt ervoor dat België in de Vuelta meedoet in de strijd tegen Nederland om de tweede plaatsen.

Elders is er een ronde van Padanië (waar wellicht ook nog wel een opvolger van Froome meedoet: een renner die etappes wint in dergelijke koersen en later ineens om gele, rode of roze truien strijdt).
Hier was een aardige meneer tegen de politieke voorkeur van degene die de ronde organiseert.
Het genie had daarop besloten om die mening kracht bij te zetten met zijn vuist en daarvoor het mooie gelaat van Ivan Basso te gebruiken.

Vuelta 2011: Winnende Keniaan!

Ongelofelijk maar waar: Chris Froome blijft verrassen!
Op zijn erelijst prenken etappes in de ronde van Mauritius, Ronde van Japan, Giro delle Reggione en Giro del Capo.
Dat zijn nog eens uitslagen! dat de volgende stap dan meestrijden om de eindzege in de Vuelta is lijkt me heel logisch.

Op de laatste slotklim in deze ronde was het Froome die flink gas gaf maar er even doorheen leek te zitten zodat Cobo hem inhaalde, echter had Froome nog wat reserveboosts liggen en reed andermaal voor de Spanjaard uit.
Mollema had dichter kunnen eindigen, maar is tegen een van de tevele toeschouwers gebotst. gelukkig kon hij doorrijden, maar hekken vanaf drie kilometer voor de finish waren blijkbaar teveel van het goede.


Volgend jaar zal de Vuelta overigens starten in Pamplona, het is te hopen dat de renners geen last krijgen van wraakzuchtige stieren op de clenbuterolaffaire van Contador.


Bij de weg:
Gisteren was in mijn woonplaats de tijdrit van de Holland Ladies Tour.
Ook eens leuk om te zien, al geef ik weinig om dameswielrennen: de winnares (Ellen van Dijk) kende ik bijvoorbeeld niet eens, shame on me!
Marianne Vos en Vera Koedooder zag ik wel vertrekken: wat ook de enige namen waren die me bekend voorkwamen.
De dames reden op leuke fietsen, mooi materiaal om eens van dichtbij te zien.
Marianne Vos had een beetje de pech dat er vlak voor haar rit een regenbui viel, maar uiteindelijk eindigde ze 11 seconden achter Ellen.

woensdag 7 september 2011

Vuelta 2011: Een rotonde tussen winnen of verliezen

De vuelta blijft een actierijke ronde dit jaar.
Ook een op papier saaie rit kent wat gebeurtenissen om te vermelden.
Joaquim Rodriguez viel op een, zoals we dat gewend waren in de voorbije Tour, manier: op een onverwachte plek in een tuimelpartij met meerdere renners.
Hij had zichtbaar pijn aan arm en rug en heeft zijn plek in de top tien totaal verspeeld.
Wel zal hij vandaag weer doorkoersen, maar de kansen voor hem op Pena Cabarga lijken erg klein.

Ondertussen kwam de meute richting de finish gestormd en vond nog één hindernis voor de streep: een rotonde die aan de ene kant richting de finish leidde, maar aan de andere kant moesten de ploegleiders en motoren afslaan en was de weg naar de finish geblokkeerd.
Wagner en Sagan reden netjes achter de motor aan die rechtsaf ging en niet richting finish. de Sagan didn't continue en Juan Jose Haedo mocht zegevieren, voor hem dan ook voor het eerst in een grote ronde.

Eerdere voorvallen met renners die de verkeerde kant ingingen, waar helaas weinig filmpjes van zijn: Traksel
Ronde van Polen

maandag 5 september 2011

Radioschleck

De "Schleckploeg" heeft het een seizoen volgehouden met de luipaardensponsor, maar ondanks de grote namen kon de ploeg niet aan een sponsor raken voor 2012.
Radioshack gaat definitief samensmelten met de leopards en blijft waarschijnlijk ook sponsoren.
16 renners zullen de fusie niet overleven en kunnen op zoek naar andere werknemers.

Dit zorgt uiteraard voor een lekkere verschuiving in het hele transfercircus.
Naast de Schleckjes zouden Cancellara, Horner, Klöden, Brajkovic, Busche, Wagner en Oliviera mogen meedraaien in deze formatie.

Dat is andere koek dan het verhaal Riccardo Ricco, wiens achternaam beter in "Povero" kan worden veranderd.
De officier van justitie vond dat hij met een verkeerde bloedinjectie zijn eigen leven in gevaar had gebracht en waarschijnlijk hangt hem een strafzaak en levenslange schorsing boven het hoofd vanwege dit gerommel.
Ik zal hem niet missen eerlijk gezegd.
We sluiten af met de mening over Ricco uit de mond van onze vrolijke vriend Bram Tankink

zondag 4 september 2011

Vuelta 2011: Steil in stijl

De angliru is een berg waarop de verhoudingen nooit liegen, ruim 23% is steil in stijl en daar red je het simpelweg niet met alleen sterke benen.
Je bent ook goed of je bent het simpelweg niet.
Toch werden wielerverhoudingen soms ook wat verlegd: wie dacht voor de Vuelta dat Chris Froome zo goed mee zou klimmen dat hij definitief het podium in zicht ziet komen?
Het is dat hij lange tijd bij ploeggenoot Wiggins moest blijven, anders had hij wellicht die tweede plek achter Cobo opgeeïst.

De Spanjaard van Geox is de volgende die de rode trui overneemt in het algemene estafetteklassement (Fuglsang, Bennati, Lastras, Chavanel, Rodriguez, Mollema, Froome en Wiggins hebben de trui al voorverwarmd).

Nu was die tweede plek voor een wederom uitblinkende Wout Poels en met die prestatie springt hij de top tien binnen.
Mollema had iets minder overschot tijdens het steile werk en heeft zijn derde plek ingeleverd.

Deze week ligt er nog een steile slotklim klaar met Peña Cabarga.
Dit is een helleveeg van 6 km met een slotveeg van 2000 steile meters, waarin het soms richting de 20% wil gaan.

Vallen in een ravijn: een van de beroepsrisico's van een wielrenner

Soms gaat een wielerleven over rozen: wanneer je een wedstrijd wint, een verrassende ereplek bemachtigt of een kopman of je ploeg succesvol hebt geholpen.
Maar daarnaast zijn er de valpartijen, ziektes, positieve dopingtests, auto's die je van de weg rijden, materiaalpech, hongerkloppen, loslopende dieren, mannen met hamers en verkeerde waaiers.

Karsten kroon en Sep Vanmarcke hadden gisteren een ongelukkige afdaling waarin ze kennismaakten met een spaanse afgrond.
Karsten wist een tijdlang niet wat hem was overkomen en dat is ergens maar goed ook: Vanmarcke kon zich namelijk wel herinneren de dood in de ogen te hebben gekeken tijdens zijn val en was compleet van de kaart: hij zou twee uur lang hebben gehuild en in shock zijn.
Karsten kan echter ook niet veel meer uitvoeren in deze Vuelta: een gebroken arm maakt dat hij naar huis kan.

Verder is de ziekenboeg tijdens deze Vuelta als volgt:

Oscar Freire: last van de luchtwegen
Tyler Farrar: pijn aan zijn heup (na valpartij)
Michal Golas: hechtingen in het gezicht, niet verstandig om de Vuelta te vervolgen volgens ploegarts
Kurt Asle Arvesen: schaafwonden en kneuzingen (na tegen een kind te zijn gereden: weer eens wat anders dan een hond)
Matti Breschel: brak twee vingers tijdens een val voor de start van een etappe
Matthew Goss: maagklachten
Garcia Acosta: opgegeven na 14 jaren op rij de Vuelta te hebben uitgereden, reden: snijwonden en kneuzingen na valpartij
Mauricio Ardila: vermoeidheidsklachten
Tom Boonen: is nog niet afgestapt, maar heeft wonden aan zijn "gevoelige delen" (auw)
Michele Scarponi: Moeheid, geen energie meer.

vrijdag 2 september 2011

Vuelta 2011: The Saga(n) continues

Een grote ronde met daarin Cavendish, Contador, Tony Martin, Boasson Hagen en Peter Sagan. Dat klinkt als de nachtmerrie van elke renner die een etappe wil winnen, maar uiteraard is er de hoop om mee te zitten in de vlucht die weg mag blijven.
Dat kon vandaag in de Vuelta nadat gisteren Sagan een tweede rit op zijn jonge, doch indrukwekkende erelijst mocht schrijven.

Bauke Mollema had gisteren wat tijd goedgemaakt, maar gaf het vandaag bijna weer weg toen een fikse groep met ook de meegeslopen Nibali en Wiggins het peloton achter zich liet.
Rabobank kon voorkomen dat het zover kwam, groep splitste dan ook nog eens: zonder de twee genoemde renners en deze vluchters mochten dus wegblijven.

Albasini maakte het af voor Capecchi en Moreno.

Het echte werk is voor het weekend in de Asturas: tweemaal stevig omhoog.
De zaterdagrit begint vlak, maar gaat via de Ventana en een pittige klim over de Puerto San Lorenzo (10 km aan zo'n 9%) naar Lagos de Somiedo die nog niet eerder in de Vuelta opgenomen was.
De beklimming is gelegen in een prachtig natuurgebied, maar daar hebben de meeste renners weinig boodschap aan, zeker wanneer ze het steile eindstuk van deze col aansnijden.

Zondag is er een redelijk korte etappe over 142 km maar daar ligt op het einde een kreng van een Angliru te wachten!
De Angliru is uiteraard bekend of in sommige gevallen berucht om de beklimmingen in 1999, de regenchaos in 2002 en 2008 (bij elk filmpje gooien ze er muziek onder die er niet bijpast).
De klim is zeer grillig met een vrij normale aanloop, een vlakker stukje gevolgd door zelfs een afdaling richting het stuk mormel genaamd "Cueña les Cabres" met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 13% en uitschieters richting de 24%.
Daar is het gedaan met machtsklimmers.