vrijdag 3 augustus 2012

Eneco Tour, hoe op te leuken?

Na alle grote koersen  en voor de Vuelta uit is er een gapend wielergat dat opgevuld dient te worden met allerlei wedstrijden die vaak toch een soort "mosterd na de maaltijd"  karakter lijken te hebben.

De Eneco-Tour hoort hier gerust bij, maar zou toch nog behoorlijk opgeleukt kunnen worden als er maar wat geld over de brug wil komen of een creatievere organisatie wordt gevonden.

Ooit werd de ronde op de kalender gezet als zijnde BeNeLux Tour,  maar uiteindelijk laat (niet) uit luxe het "Lux"  gedeelte rechtsonder liggen.
In veel gevallen worden de mogelijkheden tot interessante koersen ook slecht benut met finishplaatsen te ver van de heuvelzone af  en wordt het geheel in de tijdrit beslist.

Vanaf de wal schreeuwende heb ik wel een paar open-deur opties, of gewoon wilde ingevingen om deze ronde, die ook nog in vakantietijd valt, leuker te maken.

Proloog
De proloog vooraf laten gaan aan een van de vele criteria na de Tour in bijvoorbeeld Boxmeer, Stiphout, Chaam, Heerlen of andere opties die zich voordoen.
Veel publiek gegarandeerd  en extra publiciteit.

Luxemburg

Hoort inderdaad ook bij de Benelux, maar was zelfs met de Schlecks in koers een ondergeschoven kindje.
Toch liggen hier talloze mooie heuvels en mooie aankomstplaatsen voor het "oprapen".

Ardennen
In plaats van de heuvels tot de laatste 50 kilometer te nemen  gewoon ergens in de Ardennen finishen, of in Maastricht na een mini variant van de oude Gold Race.
Deze eindigde niet vaak in een massasprint, door de zware finale met een aantal vlakke kilometers in het einde waardoor de niet-sprinters de koers toch hard gingen maken.

Leuke andere mogelijkheden

Waarom alleen Zuid-Limburg,  ook bij Nijmegen kan een plaatselijke ronde met een paar keer Oude Holleweg of Nieuwe Holleweg, Zevenheuvelenweg  en nog een aantal beklimmingen die daar liggen  voor leuk koerswerk zorgen.
De Utrechtse heuvelrug kan ook (op creatieve wijze) voor wat verrassingen zorgen  en uiteraard biedt de kust nog kans op waaierrijden.

Plaatsnaamcombinaties

Als er leuke plaatsen zijn die de Enecotour willen ontvangen voor een rit met een opvallende naam  zou het ook prima zijn.
Te denken aan:   Reet - Kuttekoven,  Waspik - Balgoij, Dorst - Biervliet,    Grauwe Kat - Katlijk,  Echt - Raar,  Jeuk - Krabbedijke, Sexbierum - Frieschepalen  of  Mol - Grave.

Klimtijdrit
Ook in de lage landen is er wel iets te regelen qua klimtijdritten.
Sommige heuvels in Luxemburg of de Waalse Ardennen lenen zich goed voor een korte (proloog) klimtijdrit.
Te denken aan de Rosier en de Vecquee en in Luxemburg Munshausen, Pafebierg of Weisse Wak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten