dinsdag 21 augustus 2012

Wat je niet moet doen als toeschouwer.

Het grote voordeel aan wielrennen is het feit dat je als toeschouwer dicht op de koers kan staan.
Je kunt op veel plekken gratis bij de renners komen en er een praatje mee maken of op de foto met je held,  je kunt nog vlak voor de koers passeert vaak de beklimming zelf fietsen tussen de overige toeschouwers en uiteraard kun je dicht op de wedstrijd staan.
Waar je bij veel sporten op een tribune plaats moet nemen, ver van het veld of de baan, kun je je favoriete renner van centimeters afstand toejuichen of zelfs een zetje geven als er geklommen wordt.

De keerzijde is natuurlijk dat de toeschouwers in hun enthousiasme, onwetendheid of baldadigheid nog wel eens een negatieve invloed op de koers hebben.

Duidelijke don'ts voor toeschouwers:


- Meerennen met de renners, vooral wanneer je dat ook nog eens leuk lijkt om dit met je hele vriendengroep te doen.
Als het niet te druk is (Alpe d'huez met z'n mierenhoop, om maar iets te noemen) kun je het wel doen, maar let op dat je alle motoren en renners achter je niet hindert.

De toeschouwers op tv mogen wel wat te lachen hebben uiteraard.


- Je hond meenemen en al helemaal niet onaangelijnd.
-  Net voordat de renners passeren besluiten dat het volgen van de koers aan de andere kant van de weg interessanter is.

- Met een fotocamera op het parcours gaan staan  en dan door de lens kijkende wachten op het goede moment voor het shot: je kunt de diepte en afstand veel minder inschatten.

- Renners vlak voor de top van een klim trakteren op een verfrissende douche:  kans is er dat ze kou vatten in de afdaling.

- Niet goed op je kinderen en jezelf letten wanneer de reclamekaravaan passeert en allerlei prullaria naar het publiek gooit:  bijna elk jaar wordt er wel iemand aangereden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten