donderdag 20 oktober 2011

Renners die stoppen: Cyril Dessel

Na het seizoen is het tijd voor wat terugblikken, terugblikken op enkele carrieres op de fiets die voorbij zijn of voorbij lijken te zijn.

In 1999 maakte de Fransman zijn debuut bij de Casinoformatie en begon hiermee aan een erg bescheiden start van zijn loopbaan.
De eerste drie seizoenen was hij zelden opvallend in zijn prestaties, maar van de hatelijke 0 overwinningen verlost hij zichzelf met de zege in de alom bekende GP Ostfenster.
In 2002 doet hij eens mee in de Tour de France, maar daar rijdt hij vrijwel onopvallend in de rondte en ook de komende jaren blijft het vrij stil rond Dessel.
Wel moet hij een tijdje aan de kant door een operatie aan zijn blindedarm.

Dit maakt hem ietsje lichter en zo gebeurt het dat hij de ronde van de Middellandse zee op zijn naam schrijft en ook in de Tour de France gaat het hem plots voor de wind, wanneer hij in een ontsnapping zit die ver genoeg reikt voor een gele trui.
Deze weet hij een aantal dagen te houden, maar wanneer hij de trui verliest houdt Cyril nog aardig stand in het klassement.
Als zesde sluit hij dit, qua bekendheid, hoogtepunt van zijn wielercarrière af.
















Eventjes is Dessel de leider van twee klassementen in de Tour.

Na een dramatische Tour in 2007, waarin hij last had van toxoplasmose en uitgeput moest opgeven is 2008 nog een vrij succesvol jaar voor Dessel.
Hij wint etappes in zowel de vierdaagse van Duinkerken, de ronde van Catalonië als de Dauphiné.
De eerste wint hij in een bergsprintje van Gerald Ciolek, terwijl hij bij de andere overwinningen telkens solo aankomt na weggereden te zijn in een beklimming.

Ook in de Tour weet Dessel raak te schieten.
Tijdens de beklimming naar het dak der alle tours: De Bonette komt hij in een kleine groep die in de achtervolging is op Barloworldrenner Augustyn, die even verderop zijn moment of fame beleeft: hij schiet het ravijn in en moet lang wachten op zijn fiets.
Inmiddels is het viertal renners al beneden en daarin twee renners die al eens een etappe wonnen (Popovych en Casar) en Dessel is samen met Arroyo nog maagd op dat gebied.
Cyril is echter een local, kan bijna met gesloten ogen de laatste kilometers afleggen en weet dan ook op het juiste moment zijn pijl te verschieten.















Dessel is op het juiste moment weggesprongen!


Dat dit ook zijn laatste overwinning zou zijn zou hij zich nog niet beseffen.
Zijn laatste Tourdeelname stamde van een jaartje later, echter viel hij ook vroegtijdig uit.

Het voorbije seizoen reed hij zowel de Giro als Vuelta uit, waarvan de Giro in dienst van John Gadret.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten