zaterdag 28 januari 2012

Bartali's List

Gino Bartali, een groot renner uit het "echte oude wielrennen" krijgt waarschijnlijk postuum een prijs toegekend in een totaal andere categorie dan het winnen van een gele of roze trui.

Zoals de overleveringen altijd luiden zijn de grootste jaren van Bartali verloren gegaan door de tweede wereldoorlog.
Groots was hij in die dagen op een andere manier naar nu blijkt uit onderzoek van diens zoon, een Italiaans journalist en een aantal nabestaanden van Joden die de oorlog hebben meegemaakt.
Bartali zou namelijk tijdens zijn trainingstochten pasfoto's van Joden mee hebben genomen naar een klooster bij Assisi.

In dit klooster werden de pasfoto's gebruikt voor het vervalsen van de persoonsbewijzen van deze Joden (minstens 800) om ze zo te redden van deportatie.
Of het verhaal klopt moeten onderzoeken vanuit Israël nu uit gaan wijzen.

Een deel van dit verhaal is al een tijdje bekend, waarbij Bartali ook een aantal onderduikers hielp die in datzelfde klooster zouden zijn ondergedoken.
Daarbij ook dat Bartali tijdens één van de tochten opgepakt werd en gemarteld en hierna diens vrouw en kind moesten onderduiken.

Na de oorlog dreigde er in Italië nieuwe grote problemen toen er een moordaanslag werd gepleegd op Palmiro Togliatti, de leider van de communistische partij in Italië.
Onrusten en nog meer problemen in het naoorlogse Italië.
Op dat moment reed in Frankrijk Gino Bartali in de Tour, maar lag nog niet bepaald in winnende positie.
Toch kon dit wel eens een troef zijn voor president De Gasperi in het herstellen van de orde in het land.
Bartali werd gebeld tijdens de rustdag met de boodschap om een etappe te winnen en zo voor een klassieke afleiding in de vorm van brood en spelen te geven voor de verhitte bevolking.
Bartali zette nog hoger in: "Ik win gewoon de hele Tour!"

De volgende dag volgde een zware alpenrit over Allos, Vars en de Izoard waarin Bartali een fameuze solo neerzette en met overmacht won.
Nog niet genoeg voor geel, maar hij deed dit kunstje nog eens dunnetjes over in de volgende etappe(s) om zo de Tour nog te winnen met 26 minuten voorsprong.

In Italië zorgde het massale aanmoedigen van de held min of meer voor verbroedering, een dreiging voor grote volksonrust of zelfs een burgeroorlog was geweken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten