woensdag 4 januari 2012

Renners die stoppen: Serguei Ivanov

Voor Serguei Ivanov is zijn koersende bestaan bij een eliteploeg plots over.
De reden is dat er geen ruimte meer is voor hem bij Katusha en hij dit op een erg ongelukkig moment te horen kreeg, wanneer de meeste ploegen vol zitten.

Sergei vertelde zijn kant van het verhaal hierover: "Eigenlijk wou ik helemaal niet stoppen, maar Andrei Tchmil heeft me dit gelapt. Hij stapte op als ploegleider van Katusha en maakte zijn opvolger wijs dat ik zou stoppen."

De twee voorbije seizoenen wist Ivanov niet veel te presteren, maar in 2009 ging het goed voor de wind met de Rus.


In de warme en zonnige Amstel Gold Race is hij erbij wanneer Robert Gesink op de Keutenberg demarreert.
Met Karsten Kroon ook alert mee stevenen de drie op Valkenburg af: twee Nederlanders tegen een Rus, de kansen op een Nederlandse zege op thuisgrond is nooit meer zo groot geweest sinds die ene seconde toen Michael Boogerd op kop sleurend uit de mist opdook in 2005.
Helaas zijn de Nederlanders enkel landgenoten en delen ze niet de ploeg, zodat de één de ander nog zou kunnen helpen.
Op de Cauberg moet Gesink passen en komt het op een sprint tussen Ivanov en Kroon aan.
De eerste heeft weinig moeite met Karsten en is de opvolger van Vino, Schleck, Schumacher, Rebellin en Di Luca in het naar ereplekken verwijzen van Nederlanders op de Cauberg.




















Van Michele Bartoli had hij het kneepje in de achtbaan van Limburg geleerd toen de Race nog in Maastricht aankwam en ze ploegmaatjes waren bij Fassa Bortolo.
Bartoli won en Ivanov was toen ook nipt sneller dan Nederlander Michael Boogerd om zo de tweede plek op te eisen.

De carrière van Ivanov is begonnen met een aantal ereplaatsen bij de junioren en beloften, voordat hij bij het bescheiden Russische ploegje Lada CSKA - Samara in 1996 het elitepeloton betrad.
Met zeges in Circuit de la Lorraine en Giro del Capo deed hij het al heel goed in zijn eerste jaar en dat leverde hem een contract op bij TVM - Farm Frites.

Ivanov won tweemaal op rij de Druivenkoers en begon in 1998 aan zijn zesdelige serie Russische kampioenschappen.
Zo vaak Nationaal Kampioen worden komt niet erg vaak voor.

Ook wint hij elk jaar wel een aantal grote of kleinere wedstrijden, zoals E3 prijs Harelbeke en twee etappes in de Ronde van Polen in 2000, verslaat hij Vinokourov en Jalabert in een etappe in de Ronde van Zwitserland van 2001 en pakt hij vanuit een vluchtersgroepje waarop het peloton zich verrekent een etappe in de Tour de France.

Dat laatste herhaalt Ivanov acht jaar later op zo goed als dezelfde manier: kilometers voor het eind van de etappe een beslissende aanval plaatsen waarop de medevluchters niet meer kunnen antwoorden.


Sergei gaat op een andere manier verder met de wielersport door in zijn woonplaats (Diest) een wielerzaak te openen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten