donderdag 26 april 2012

Giro d'Italia 2002: voorheen de noordelijkste Giro Partenza Grande

Een Girostart in Groningen  was tien jaar geleden een opmerkelijk feit.

De stad wilde meer op de kaart komen te staan  en door een goede lobby van verschillende enthousiaste mensen, instanties en overheden lukte het dan ook om de Girostart van 2002 binnen te halen.

In tegenstelling tot de Tour de France  was de Giro zelden in het buitenland gestart  en was de Gran Partenza die het dichtst bij het kikkerland in de buurt werd gehouden die van 1973, in Verviers.

Op zaterdag 11 mei is het zover.
Groningen staat op de kaart volgens burgemeester Wallage  en mag dat weekend door het leven gaan als "Gironingen".

Het feit dat de giro veel minder leeft dan de drie weken door Frankrijk in juli is niet meteen te merken aan het enthousiasme in de stad.
Met zo'n 70.000 toeschouwers  komt er toch aardig wat volk op af, al is dat een schijntje bij de hoeveelheden mensen die naar de Tourstarts in Rotterdam en Den Bosch zijn gekomen of zouden komen.


Aanvankelijk ging men voor een redelijk veilig parcours door de stad met zelfs de finish ergens buiten het centrum.
De Giro-organisatie kwam dat eens beoordelen en besliste dat er zeker meer spettacolo in de proloog gegooid mocht worden.
Weg met het veilige plan  en het parcours werd door de binnenstad getrokken, met de finish op een cameragenieke plek met het kanaal en het Groninger museum als decor.

Ondanks de licht tegenvallende opkomst en een wat koel grijs weer  was lo spirito del giro zeker aanwezig.
Aleen al de aanwezigheid van Cipo die de proloog zou afwerken in een tijgerpakje  deed de temperaturen stijgen.
Rik Verbrugghe deed nog een duit in de zak door lange tijd als laaglander de snelste tijd in bezit te hebben.
Op het moment dat hij voor de Belgische commentatoren zijn overwinning wil gaan vieren knalt een Spanjaard toch nog een seconde van Riks toptijd af, Merda!

Michael Boogerd rijdt in Groningen  de proloog van zijn leven, met een zeer verrassende achtste tijd.
Hoop op een roze trui in een van de ritten in de Ardennen verliest hij de volgende dag overigens weer gauw, door te vallen en het peloton niet meer terug te vinden.

De bijzondere start in Groningen zou een inleiding zijn van een even spektaculaire als vreemde Giro met leuke schandalen, fameuze inzinkingen en andere interessante ontwikkelingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten