woensdag 4 juli 2012

Slechtste Tour voor Nederlanders ooit

Nee,  over dit jaar gaat het niet.
Tenzij Tom Veelers, Mollema en Gesink betrapt worden op doping of een motortje in de fiets  en de overgebleven Nederlanders worden allen ziek, staken  of vallen in een greppel.

Na vier etappes en een proloog doen de Nederlandse renners het namelijk met een vijfde, vierde, derde  en zelfs ook met de zevende plek al makkelijk beter dan de slechtste Tour die de Nederlandse delegatie ooit neerzette.

Niet dat ze nu lui op hun ereplekken moeten rusten:  een tweede en eerste plek kunnen er makkelijk bij.

De slechtste Tours zijn we nu al ruim gepasseerd.

Magerheid troef was het namelijk in 2004  toen de eerste Nederlander in het klassement op de 74e plek gevonden kon worden  en het qua prestaties in de etappes  al helemaal niets was,  Marc Lotz (wie kent hem nog?)  kwam in een tussenrit een keertje binnen op plek vijf .
Heel per ongeluk,  kon er niets aan doen: de vlucht waarin hij zat mocht voorop blijven.

In 1999 lag Michael Boogerd op zijn gezicht in de befaamde passage over een glibberige algenweg, maar deelde dat leed met een grote groep ongelukkigen.
US Postal reed door,  de mannen die de slag mistten kregen een nette 6 minuten aan de gescheurde koersbroek.
Voor Boogerd was dit een klap die hij die Tour niet te boven kwam,  terwijl het van de andere Nederlanders ook niet hoefde te komen.
Marc Lotz mocht ook toen de honneurs waarnemen en joeg zijn oranje glorie een keertje als achtste over de streep,  terwijl de winnaar al minstens drie keer in slow motion was herhaald.

Dit is waarschijnlijk wel de slechtste Tour voor het Nederlandse kamp geweest in de voorbije 20 - 25 jaar.
Het dieptepunt werd wel het volgende jaar ruimschoots gecompenseerd.

Na het succes van Weening in 2005 redde meestal Boogerd nog de eer door in de top-15 van het klassement te eindigen  en een aantal malen bij de eerste vijf te finishen.
Vervolgens hadden Moerenhout en Maaskant de titel voor de beste Nederlander in een etappe te pakken: ze werden allebei een keer vierde in een verdwaalde etappe.

De afgelopen jaren begon het nog meer de goede kant op te gaan:  Gesink met een derde plek in Morzine-Avoriaz en een uiteindelijke vijfde plaats in het eindklassement in 2010 en Mollema met een tweede plek in een hectische overgangsrit tijdens de vorige Tour.

Op naar de bergen: waar Mark, Fabian en hopelijk ook Peter meer kruimels zullen overlaten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten