zondag 13 mei 2012

La cucina Rosa (la seconda settimana)

Met een internationaal gedeelde roze trui (een Amerikaan, Canadees, Litouwer en gelukkig voor het thuispubliek ook een dagje Italiaans bezit)  is het een Prima Settimana die smaakte naar tutti frutti.

De tweede week en een tweede boodschappenkar vol aan gerechten.

Tappa 9: San Giorgio del Sannio - Frosinone

Vanuit het zuiden gaat het peloton naar de hoofdstad van Lazio,  over vlakke weken.
De overgebleven sprinters kunnen hier nog proberen om het Cavendish moeilijk te maken  en de winnaar mag proeven van het, door de rondechefs aangeboden lokale gerecht uit de stad: Frittata alla Ciociara

Tappa 10: Civitavecchia - Assisi

Na de vlakte is het weer voor de Rodriguezzen, Scarponi's en Pozzovivi onder ons: aankomst op een heuvel in een bekend bedevaartsoord.
Met al die bouwkundige en culturele erfstukken en heilige kerken is een juweeltje wel nodig om het dagmenu te versieren.
We gaan voor de " Faraona alla ghiotta", ook wel: Parelhoen.

Tappa 11: Assisi - Montecatini Terme


Van het heilige Assisi naar de Toscaanse thermaalbaden van Montecatini Terme.
Een paar heuveltjes worden bedwongen, maar het einde is vlak.
Hoewel men Montecatini Alto links laat liggen kun je ook naar grote hoogtes stijgen als de kok een verkeerde "paddenstoel"  toevoegt aan de verkwikkende Fettuccine ai funghi porcini

Tappa 12: Seravezza - Sestri Levante

In de twaalfde etappe doorkruist het peloton het bergachtige binnenland van Toscane  om beneden,  aan de kust het kamp weer op te slaan.
Ook nu bereiken de renners weer een andere streek: Liguria.
Er is nog eekhoorntjesbrood over  en daar voegen we, omdat we immers aan de kust zitten,  tonijn aan toe, een vino bianco en de nodige andere smaakmakers.
Voor de sterke koersverhalen tijdens het diner nuttigen we dit in de Baia delle favole (fabeltjesbaai).

Tappa 13: Savona - Cervere


Vlak voordat we aan een zware slotweek beginnen is er nog een vrij vlakke etappe.
Tijd voor een gerecht om in de bergen nog een jump te kunnen plaatsen: Risotto met kikkerbilletjes.
Ook de bekende " grissini"  mogen niet ontbreken.

Tappa 14: Cherasco - Cervinia


Om na aankomst boven weer een beetje op krachten te komen en warm te blijven  heeft men eens de Zuppa de Valpelline bedacht.
Deze soep is lekker stevig en goed voor een koude winterse dag in de bergen.
Of het ook daadwerkelijk koud is tijdens de veertiende rit is nog maar de vraag, maar in de bergen kan wat warms nooit kwaad.

Tappa 15: Busto Arsizio - Pian dei Resinelli


La seconda settimana kent een fine settimane met veel klimwerk.
Voor vandaag staan er 5 hellende gangen op het menu  en nog een uitsmijter uit de Lombardische wateren: alborelle.
Deze visjes worden in zijn geheel in een krokant jasje gestoken en gefrituurd.
Te serveren met polenta en citroen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten