zondag 20 mei 2012

La Cucina Rosa (la terza e l'ultima settimana)

Ik heb mijn buik vol van de matte koers die de Giro anno 2012 is geworden.
De laatste gang ligt zo zwaar op de maag dat men het bordje van de ander en zichzelf niet helemaal leegeet.
De restjes belanden weer bij de hond (Birillo?)  en dus moest ik maar op zoek naar wat meer pit in de streekgerechten van de laatste week.

Tappa 16: Limone sul Garda - Falzes


De zestiende rit leidt ons naar Zuid - Tirol.
Voer voor de punchers en om genoeg energie op te doen voor na de sprint bergop zijn er stevige knoedels, met spek.

Tappa 17: Falzes - Cortina d'Ampezzo


Vanuit Zuid - Tirol is er weinig andere keus dan bergen, bergen en nog eens bergen.
De Dolomieten vormen het decor voor de zeventiende rit  en de finish is in het dal.
Het gerecht van de dag moet de koers wat meer bite gaan geven: Vitello di mare al pomodoro.
De zogenaamde " zeekalf"  is een klein soort haai en na enige "ricerca"  ben ik er nog niet over uit of dit nog geserveerd (mag) worden.
Legaal of niet? het gaat om de bite en daarnaast: Nibali "Lo squalo dello stretto" is toch niet aanwezig in deze Giro.

Tappa 18: San Vito di Cadore - Vedelago

Tussen alle bergen in is er nog een vlakke etappe gevonden om even de batterij op te laden alsmede de vinnige sprintersbenen voor degenen die nog willen en kunnen.
Om morgen ook weer de bergen aan te kunnen is er plek voor een casual spaghetti, maar dan wel een Venetiaanse versie met pit.

Tappa 19: Treviso - Alpe di Pampeago

Flink klimmen is ook weer flink eten.
Zeker als je twee dagen op rij de fuoriclasse cols moet bedwingen.
De Trentijnen hebben dit begrepen en schotelen je de stevige winterse pizza voor genaamd Smacafam.
Hier kun je op weg naar de Passo dello Stelvio van morgen nog wel op teren.

Tappa 20: Val di Sole - Passo dello Stelvio

Het hoofdgerecht van deze Giro,  geen koninginnenrit maar meer een keizerrit met de Stelvio aan het einde die op het profielkaartje de immens steile Mortirolo degradeert tot een soort keutenbergje.
Om de roze trui nog geloofwaardig om je schouders te dragen is er maar een gerecht om dat te realiseren: de "machtige koningsrisotto"

Tappa 21: Milano - Milano


Tijdrijden als toetje, dat is geen luchtig gangetje.
Er moet nog 30 kilometer voluit gefietst worden, met al die zware beklimmingen in de dikke benen.
Na het uithijgen en een verfrissende douche  verdient deze Giro nog wel een espresso met de bekende amarettikoekjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten